luni, martie 20, 2023

publicitate pe stiri360.ro

spot_img

Ultimele postari

Zile libere 2022

Zile libere 2022

Zilele libere oferite de sarbatorile legale sunt printre cele mai asteptate de romani, deoarece isi pot lega mini vacante si pot pleca la munte sau la mare, depinde de anotimp, impreuna cu familia. Sunt si mai asteptate aceste zile libere atunci cand pica in timpul saptamanii si se pot lega cu zilele de Weekend.

 

Cate zile libere sunt prevazute in Codul Muncii pentru anul 2022

In anul 2022, in Codul Muncii, legea care stabileste numarul zilelor libere acordate angajatilor din Romania, prevede 15 zile de sarbatoare legala pe care romanii le vor avea libere. Din cele 15 zile libere legale, 9 pica in timpul saptamanii, restul fiind in zile de Weekend. Deoarece 6 dintre cele 15 zile nelucratoare de sarbatoare legala pica in Weekend, salariatii care au un program de lucru de luni pana vineri, se vor bucura doar de 9 zile libere in anul 2022.

 

Cate weekenduri vor fi legate cu zile libere in anul 2022?

Trei weekenduri de anul acesta vor fi mai lungi, adica vor avea 3 zile, deoarece acesta sarbatori legale sunt vineri sau luni. Pe langa cele 3 weekenduri lungi, mai sunt si altele prelungite cum are fi cele de Paste si Rusalii. In plus mai exista posibilitatea unei vacante prelungite, ca de Sfantul Andrei si 1 Decembrie, vacanta prelungita fiind facuta cu ziua de vineri.


Zodia Scorpion


Lista cu cele 15 zile libere legale este urmatoarea:

– 1 si 2 Ianuarie (sambata si duminica), Anul Nou;

– 24 Ianuarie (luni), Unirea Principatelor Romane; minivacanta de 3 zile libere

– 22 Aprilie, Vinerea Mare;

– 24 si 25 Aprilie (duminica si luni), Pastele Ortodox 2022; in total 4 zile libere

– 1 Mai (duminica), Ziua Muncii;

– 1 Iunie (miercuri), Ziua Copilului;

– 12 si 13 Iunie (duminica si luni), Prima si a doua zi de Rusalii;

– 15 August (luni), Adormirea Maicii Domnului; minivacanta de 3 zile

– 30 Noiembrie (miercuri), Sfantul Andrei;

– 1 Decembrie (joi), Ziua Nationala a Romaniei; posibilitatea de 5 zile libere cu punte de o zi libera daca acorda Guvernul

– 25 si 26 Decembrie (duminica si luni), Craciunul, minivacanta de 3 zile.

 

S-a depus o lege pentru o noua zi libera

La Parlament a fost depus un proiect de lege pentru acordarea unei noi zile libere platite pentru angajati. Aceasta prevede ca salariatii cu drept de vot sa poata primi la cerere, o zi libera platita pentru fiecare tip de alegeri la care isi exprima votul, indiferent ca este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidentiale.

 

Cine suporta costurile cu zilele libere din anul 2022?

Costurile in legatura cu ziua libera ar urma sa fie suportate de catre angajatori. Conform legislatiei in domeniul muncii, persoanele care apartin altor culte religioase legale decat cele crestine beneficiaza de doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale.

 

Sunt platite zilele libere de catre angajatori?

Angajatorii ai caror salariati lucreaza in zilele de sarbatoare legala, sunt obligati sa le acorde acestora compensatii. Conform legislatiei in vigoare, angajatii au dreptul la o compensare cu timp liber in urmatoarele 30 de zile. Daca se intampla ca aceasta compensare sa nu poata fi acordata, angajatilor li se poate oferi un spor salarial de cel putin 100% din salariul de baza. Angajatorii care nu ofera aceste compensari angajatilor risca amenzi cuprinse intre 5000 si 10000 de lei.

 

Latest Posts

spot_img

Categorii