Lifestyle

Singurele joburi care vor rezista în fața inteligenței artificiale, potrivit Google. Ce meserii vor supraviețui și de ce?


Tehnologia avansează pe zi ce trece, iar inteligența artificială este exemplul perfect. Dacă în trecut aveam nevoie de multă documentare pentru rezolvarea unei probleme, AI ne oferă soluția direct, fără multe bătăi de cap. Specialiștii sunt de părere că inteligența artificială va înlocui multe locuri de muncă, dar unele vor rezista.

Cele mai sigure meserii în fața inteligenței artificiale

Un studiu citat de Google numit „Oportunitatea economică de 100 de miliarde de euro a inteligenței artificiale generative în Europa Centrală și de Est” a arătat care sunt cele mai expuse și cele mai sigure locuri de muncă în fața inteligenței artificiale.

AI va duce la automatizarea a peste 300.000 de locuri de muncă din România. Va aduce îmbunătățiri de productivitate pentru 4,2 milioane de joburi, potrivit studiului Google.

Conform aceleiași surse, potențialul avans economic al AI este de 14-16 miliarde de euro pe următorii zece ani, adică echivalentul a unei creșteri de 5%.

Jurnaliștii, avocații, profesorii, meseriile sociale, religioase, lingviștii și finanțiștii. Acestea vor fi cele mai expuse locuri de muncă în fața inteligenței artificiale. De asemenea, job-uri precum personalul de marketing, matematicieni, relații publice, administratori sunt în pericol.

Pe de cealaltă parte, cei mai puțini afectați sunt angajații care se ocupă de evidența mărfurilor și de transport, managerii de hoteluri sau restaurante, vânzătorii, asistenții sociali, asistente medicale sau tehnicienii din domeniul telecomunicațiilor.

Pericolele din spatele AI

Inteligența artificială este un pas important și mare în tehnologie. Poate fi benefic dar, în același timp, poate fi și dăunător în anumite cazuri.

Pe lângă faptul locurile de muncă ale oamenilor vor fi înlocuite de AI, marile bănci avertizează de evoluția acestei tehnologii și faptul că unele companii s-au transformat în aproape unice surse de servicii aduc noi riscuri pentru industrie.

La Amsterdam a avut loc o reuniune a directorilor din domeniul tehnologie și finanțe. Unii participanți și-au exprimat îngrijorarea că volumul de putere de calcul necesar pentru a dezvolta capacități de AI va face băncile și mai dependente de un număr mic de furnizori de tehnologie.

Interesul în utilizarea inteligenței artificiale în domeniul financiar a crescut în anul 2022, odată cu introduce ChatGPT. De asemenea, directorul de tehnologie de la ING a declarat că „se așteaptă ca dependența de marile companii americane de tehnologie să crească și mai mult.”Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button