Lifestyle

Până la ce oră sunt deschise urnele de vot la alegerile locale 2024. Până la cât pot vota românii


Mai sunt 24 de ore până când românii vor putea să-și exercite dreptul de vot în acest scrutin pentru Alegerile locale 2024. În acest context, BEC a anunțat până la ce oră sunt deschise urnele de vot la alegerile locale 2024, dar și până la cât pot vota românii.

Alegerile locale 2024, nu fără scandal

Mâine, 9 iunie 2024, se da startul la Alegerile locale 2024, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul de a vota, conform Constituției României.

Deși campania electorală pentru locale s-a terminat ieri seară la ora 24:00, ora locală, nu au fost ferite de scandaluri, acuzații și situații la limită, precum cea a liderului AUR, George Simion, care a ajuns la Parchetul General și declarând greva foamei deoarece procurorii nu au vrut să-l audieze în dosarul semnăturilor false de pe listele electorale.

BEC anunță regulile pentru scrutinul de mânie

Dar, în contextul extrem de tensionat al acestui tur de scrutin, Biroul Electoral Central (BEC), a emis un comunicat de presă privind „regulile de exercitare a dreptului de vot la sectiile de votare organizate in tara cu ocazia scrutinului din data de 9 iunie 2024”, după cum urmează:

„La alegerile locale, alegătorul poate vota doar în comună, orașul, municipiul sau sectorul unde are domiciliul sau reşedinţa!

Alegătorul care nu se afla în comună, orașul său municipiul unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale!

Chiar dacă alegătorul se afla într-o alta comună, alt oraș sau alt municipiu din același judeţ în care este situată localitatea unde are domiciliul sau reşedinţa, acesta nu poate vota doar pentru consiliul judeţean sau doar pentru președintele consiliului judeţean.

Alegătorul care nu se afla în sectorul municipiului București unde are domiciliul sau reşedinţa nu poate vota la alegerile locale!

Chiar dacă alegătorul are domiciliul sau reşedinţa în municipiul București, dacă se afla în alt sector, acesta nu poate vota doar pentru Consiliul General al Municipiului București sau doar pentru primarul general.

La alegerile locale, dacă membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorul de calculator al secţiei de votare și persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii îşi desfăşoară activitatea la o secţie de votare aflată în alta comună, alt oraș, alt municipiu sau alt sector al municipiului București decât cele în care au domiciliul sau reşedinţa, nu vor putea vota.”, se arată în comunicatul BEC.

Până la ce oră sunt deschise urnele de vot la alegerile locale 2024

Conform acelorași reguli stabilite de BEC, s-a aflat și până la ce oră sunt deschise urnele de vot la alegerile locale 2024. Conform instituției, secțiile se vor deschide la ora 7:00, ora locală, și se vor menține deschise până la ora 22:00.

Numai în situații speciale, și cu acordul președinților de secții, se vor putea prelungi cu maxim două ore, după ora stabilită, anume 23:59.

În același comunicat este explicat și care sunt documentele necesare pentru cei cu drept de vot, după cum urmează;

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

BEC precziează și până la cât pot vota românii

Plecând de la aceste reguli anunțate, în mod clar, ora până la cât pot vota românii este 21:59, sau cel târziu 23:59, după acest interval orar președinții secțiilor având obligația expresă de a închide secțiile de votare.

Orele sunt valabile, atât pentru scrutinul alegerilor locale, cât și pentru cele europarlamentare, având în vedere că pe 9 iunie au loc și alegerile pentru posturile de europarlamentari în Parlamentul European.Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button