Lifestyle

O nouă monedă a apărut în România. Cât valorează și cum arată, anunțul BNR


Banca Naționala introduce în circulație o nouă monedă de argint pentru a comemora un secol de la prima performanță olimpică a țării noastre. Cum arată și cât valorează, aflați în rândurile următoare.

BNR lansează o nouă monedă în România

Banca Națională a României lansează o monedă nouă de argint pentru a marca 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută. Aceasta a fost emisă pe data de 5 iunie 2024, iar caracteristicile ei sunt următoarele:

  • Aversul – se regăsește o reprezentate a diplomelor primite de membrii echipei de rugby din 1924. Aceștia au câștigat prima medalie olimpică a României la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris; Sunt inscripționate cuvintele „ROMANIA”, valoare nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune, adică „2024”;
  • Reversul – prezintă o compoziție ce include o minge de rugby, echipa de rugby a României din 1924 și inscripțiile „PRIMA MEDALIE OLIMPICA A ROMANIEI – 1924” și „100 DE ANI”;

Pe lângă monede, cei care le vor avea în posesie vor primi certificatele cu semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Monedele sunt protejate în capsule transparente din metacrilat și sunt însoțite de broșuri explicative și certificate de autenticitate redactate în limba română, engleză și franceză.

Moneda nouă lansată de BNR

Moneda nouă lansată de BNR

Ce valoare are noua monedă

Tirajul maxim pentru moneda de argint ce marchează 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută este de 5.000 de piese. Prețul de vânzare este de 500.000 de lei, exclusiv TVA și include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Prima medalie câștigată de România la Jocurile Olimpice

Echipa de rugby a României a câștigat medalia de bronz la cea de-a doua participare la Jocurile Olimpice din Paris, Franța, în anul 1924. Aceasta a fost prima medalie olimpică a României.

Atunci, țara noastră s-a clasat pe locul trei din trei țări participante, mai exact SUA, Franța și România. Echipa de fotbal a fost eliminată în primul tur, iar la tenis, Gheorghe Lupu s-a calificat în turul doi. La tir, cel mai bun rezultat a fost locul 13 din 22 echipe.Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button