Povestea lui Harap Alb
Povestea lui Harap-Alb este poate unul dintre cele mai indragite basme atat de catre copii, cat si de catre parintii lor. Nu exista roman care sa nu fi citit aceasta poveste cand era mic si apoi la randul lor sa o citeasca si copiilor. Povestea lui Harap-Alb, scrisa de Ion Creanga, este un basm cult si apare publicat pentru prima data la 1 August 1877 in revista Convorbiri Literare. Basmul cult este o specie narativa a carei structura urmeaza o serie de stereotipuri. In basmul cult protagonistii sunt posesorii unor valori simbolice universale, care i-au parte la o actiune cu un caracter fabulos.
Personajele din povestea Harap Alb
Personajele participante in povestea lui Harap Alb, sunt martore si partase la traseul de maturizare al eroului principal. Este unul dintre cele mai cunoscute basme romanesti care a stat la baza a numeroase piese de teatru si chiar filme pentru copii. Este o poveste cu care noi am crescut si pe care o descopera si copiii nostri cu bucurie si cu multa curiozitate.
Tema basmului Harap Alb
Tema basmului Harap Alb este un arhicunoscuta in basmele romanesti si anume: lupta binelui impotriva raului, intreaga actiune avand un model structural si anume o situatie initiala de echilibru, o intamplare sau mai multe, care deregleaza echilibrul initial, trecerea probelor, actiunea reparatorie si refacerea echilibrului initial si rasplatirea eroului.
Firul narativ al basmului Harap Alb
Firul narativ al basmului urmareste maniera in care eroul nostru Harap-Alb parcurge o calatorie a initierii, la finalul careia trebuie sa paseasca intr-un plan superior existentei sale de pana atunci. Incercarile la care este supus eroul nostru de-a lungul intregii calatorii initiatice au menirea de a inzestra caracterul eroului cu virtuti precum ascultarea, curajul si omenia.
Harap-Alb este supus multor piedici si greutati pe care reuseste sa le invinga prin curaj, vointa si intelepciune. Morala acestui basm este foarte importanta pentru copiii nostri mai ales daca le vom sublinia faptul ca nu trebuie sa aiba incredere in straini, chiar daca uneori par a fi draguti.
Despre lupta dintre bine si rau
Tema luptei dintre bine si rau se gaseste la fiecare pas in povestea lui Harap-Alb. Basmul ne arata experientele care il formeaza pe eroul nostru, facandu-l capabil ca in final sa conduca o imparatie. Ajutat de tot felul de personaje, povatuit de cal, Harap-Alb se descurca de minune la toate probele la care este supus, iar in final, personajul negativ este demascat, pedepsit, iar eroul principal este rasplatit cu binecuvantarea imparatului Verde, cu toata imparatia si cu fiica imparatului Ros.
Harap Alb era un simplu om, plin de bunatate si curajos
Daca in basmele populare, eroul are intotdeauna puteri supraomenesti, in basmul cult se schimba situatia, eroul nostru fiind un simplu om, fara calitati supranaturale, singura lui “putere” fiind bunatatea de care da dovada pe tot firul povestii. Supranaturale care picteaza firul narativ nu are scopul de a oferi modele abstracte ci este un mod de a face naturalul mai uman.