Tehnologie

Hackerii folosesc conturi false pe platforma X, pentru a se da drept companii aeriene: La ce să fii atent, în sezonul concediilor


Turiștii din Marea Britanie sunt avertizați asupra unei creșteri semnificative a escrocheriilor în care sunt folosite conturi false de socializare pentru a se da drept companii aeriene, conform unui raport BBC.

Asociația de consumatori Which? a identificat conturi false pentru toate companiile aeriene importante din Marea Britanie pe platforma X (cunoscută anterior ca Twitter), care sunt folosite în mod regulat pentru a păcăli clienții să își dea datele personale.

Aceste conturi false sunt create pentru a induce în eroare clienții frustrați care încearcă să contacteze companiile aeriene pentru a rezolva diverse probleme. Escrocii, adesea folosind boți, urmăresc interacțiunile pe rețelele de socializare și răspund la întrebările sau plângerile clienților, sperând că aceștia nu vor observa că sunt contactați de un cont fals.

Modalități de acțiune ale escrocilor

Which? a exemplificat un caz în care un cercetător a contactat contul autentic Wizz Air pe X, @wizzair, întrebând despre o întârziere de zbor și a primit imediat răspunsuri de la două conturi false. Aceste conturi foloseau un limbaj aproape identic, cerând scuze pentru inconveniente și solicitând un număr de WhatsApp pentru asistență suplimentară prin mesaj direct.

Escrocii cer adesea clienților să le trimită date personale sensibile sau îi îndrumă către site-uri de phishing unde pot obține detaliile cărților de credit. În unele cazuri, escrocii le spun clienților că ar avea dreptul la despăgubiri sau cer o mică taxă pentru a rezolva problema.

Companiile aeriene și reacțiile oficiale

Which? a descoperit conturi false care se dădeau drept toate companiile aeriene importante care operează în Marea Britanie, inclusiv British Airways, easyJet, Jet2, Ryanair, Tui, Virgin Atlantic și Wizz Air. Raportarea conturilor false către platforma X pare să aibă un efect limitat, majoritatea postărilor și conturilor false rămânând active.

Un purtător de cuvânt al platformei X a declarat pentru BBC că utilizatorii nu au voie să își însușească în mod abuziv identitatea unor persoane, grupuri sau organizații pentru a înșela alți utilizatori. Conturile care se dau drept o altă persoană sau organizație într-un mod confuz sau înșelător pot fi suspendate permanent în conformitate cu politica platformei privind identitățile înșelătoare.

Companiile aeriene își îndeamnă clienții să fie atenți la conturile false și să nu ofere date personale pe rețelele de socializare. Un purtător de cuvânt al easyJet a sfătuit clienții să urmărească și să se implice doar pe canalul oficial @easyJet, identificabil prin insigna de verificare aurie pentru companiile oficiale. De asemenea, un purtător de cuvânt al Wizz Air a declarat că compania continuă să raporteze conturile false și reamintește clienților să nu-și dea niciodată datele personale pe aceste canale.

Această creștere a escrocheriilor pe platforma X subliniază necesitatea unei vigilențe sporite din partea consumatorilor și a unui răspuns rapid și eficient din partea platformelor de socializare pentru a proteja utilizatorii de astfel de practici înșelătoare.Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button