Lifestyle

Grindina a făcut prăpăd în Bistrița-Năsăud. 240 de gospodării afectate, pagube uriașe


Dacă, încă de la primele ore ale zilei de azi, în mai toată țara a plouat, inclusiv în București, la această oră avem parte de o nouă alertă ANM de Cod Roșu de vijelii și grindină de mari dimensiuni. În cea mai recentă actualizare, meteorologii precizează și care sunt județele afectate.

Update ora 18:40. Aproximativ 240 de gospodării au fost afectate de Codul Roșu

În contextul avertizării de fenomene meteorologice periculoase imediate de tip COD Roșu, emisă pentru mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud, ce a vizat de mari dimensiuni, vijelie cu rafale de peste 90 km/h, peste 240 de gospodării din localitatea Săsarm au fost afectate.

Pagubele constau în acoperișuri imobile afectate total sau parțial, geamuri sparte, copaci smulși din rădăcini și izolații exterioare distruse de grindină.

Pompierii au intervenit și derulează în acest moment misiuni în sprijinul autorităților locale și cetățenilor afectați, pentru înlăturarea efectelor generate de manifestarea fenomenelor de vreme rea. Un lucru important de menționat este faptul că, din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Știrea inițială

O nouă alertă ANM de Cod Roșu de vijelii și grindină de mari dimensiuni

La ora 14:00, ora locală, a fost emisă o nouă alertă ANM de Cod Roșu de vijelii și grindină de mari dimensiuni, meteorologii avertizând că vremea se schimbă drastic în mai multe județe din țară.

Avertizarea de Cod Roșu, conform informării de astăzi, este pentru județul Bistrița-Năsădu, pe raza mai multor localități de aici, fiind anunțate „grindină de mari dimensiuni, vijelie cu rafale de peste 90 km/h”, conform ANM.

Sunt două coduri portocalii de vielie și grindină

Tot în datele actualizate publicate de ANM la ora 14:00, au mai fost anunțate două avertizări de Cod Portocaliu, pentru județul Maramureș, pe raza a a cel puțin 8 localități, și pentru județul Bacău, pe raza a nu mai puțin de 9 localități.

Conform meteorologilor, cele două avertizări anunță „vijelie, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor depăși 30 l/mp”.

Mai reamintim faptul că în cursul zilei de azi a avut loc o furtună supercelulară în orașul Rovinari din Gorj, care a adus cantități importante de precipitații și căderi masive de grindină, și au distrus deja câteva gospodării.

Se schimbă vremea în aproape toată țara

Din păcate, după valul de căldură din ultimele 48 de ore, cu temperaturi de peste 32 de grade, noile fenomene meteo anunță o schimbare burscă a vremii, iar meteorologii ANM anunță noi intensificări ale vântului, care ar putea să se generalizare și în celelalte regiuni, precum și posibile cantități mari de precipitații, tot așa, la nivelul întregului teritoriu.

Schimbările vin și ca urmare a unor noi fronturi atmosferice șia unui ciclon care deja a făcut ravagii în Europa, mai ales pe teritoriul Italiei, unde au fost înregistrate masive inundații și, de asemenea, căderi de grindină.

În același context, ANM precizeză că va urmări deplasările fronturilor atmosferice și, în funcție de evoluțai acestora, va actualiza sau va anula actualelel aertizări de vreme rea.

Mai reamintim că tot azi, în anumite zone din România, ANM a emis și un cod galben de furtuni severe. Recomandarea specialiștilor este ca în cazul în care nu sunt necesare deplasările în aceste zone, să fie evitate, ca urmare a schimbărilor condițiilor meteo.Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button