Lifestyle

Doliu imens în muzica românească. S-a stins din viață Nicu Covaci


Unul din cei mai importanți muziceni ai generației sale, și cel care avea să inițieie fenomenlul Phoenix, s-a stins din viață în această noapte. Nicu Covaci s-a stins din viață, la 76 de ani.

Doliu imens în muzica românească

În cursul acestei nopți, după o perioadă în care s-a lptat cu mai multe probleme de sănătate, și o intervenție chirurgicală la nivelul creierului, „Nicu Covaci a plecat să caute un nou drum al renașterii păsării Phoenix.”, anunță Viorel Ploeșteanu pe pagina sa de Facebook. Marele Nicu Covaci s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani:

„Oamenii mor. Legendele niciodată. O veste tristă, venită din România, ne spune că Nicu Covaci a plecat să caute un nou drum al renașterii păsării Phoenix. Vei fi mereu cu noi prin muzica ta și prin amintirile noastre. Te vom iubi și dincolo, mereu!”, scrie Viorel Ploeșteanu.

Fenomenul Phoenix și idolul unei generații

Născut la Timișoara, în 1947, Nicu Covaci venea dintr-o familie de de oameni săraci, cu o mamă croitorească din Basarabia și tată bănățean, devenit deținut politic și dus la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde a stat până când Nicu COvaci împlinea 11 ani.

Având atracție către muzică, avea să fie dus la crusurile de pian și acordeon în orașul natal, unde avea să-și termine și studiile primare și liceale de arte plastice. Ca student avea să termine Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Este momentul în care încep primele încercări muzicale mai serioase, și astfel va lua naștere ceea ce azi știm ca fiind trupa Phoenix, în 1962. Devenită rapid una din cele mai importante trupe rock a acelor ani, din 1962 și până ăn 1970, Trupa „Sfinții”, inițial, redenumită „Phonexi” ulterior, va face istorie. Ceea ce este impresionat este că în toți anii de activitate ai trupei au trecut un număr impresionant de muzicieni valoroși prin trupă. Cu toate astea, membrii fondatori au fost, alături de Nicu Covaci, următorii:

  • Béla Kamocsa – chitară bas, voce, baterie (1962–1970)
  • Adi Pavlovici – chitară, voce (1962–1963)
  • Doru Creșneac – chitară (1962–1963)
  • Miti Cîmpan – pian (1962–1964)
  • Florin (Moni) Bordeianu – solist vocal, voce, baterie (1962–1970, 1977–1978, 2007–2009)
  • Claudiu Rotaru – chitară, voce (1963–1969)
  • Ioan (Pilu) Ștefanovici – baterie (1963–1967, 1968–1969)

Dar, cea mai importantă și prolifică păerioadă avea să vină odată cu cooptarea lui Mircea Baniciu, în 1970, an în care Phoneix avea să-și schimbe stilul, și să producă albume precum „Cei ce ne-au dat nume, „Meșterul Manole”, „Mugur de fluier” sau „Cantofabule”.

În plină glorie și cu un succes formidabil, Nicu Covaci, alături de o parte dintre membrii trupei din anul 1976, ia decizia de a fugii din țară pe 26 octombrie 1976, și până la momentul Decembrie 1989, Phoneix va mais coate doar trei albume, Ballade for You/The Lark (single, vinil 7″, 1987), Tuareg/Mr. G’s Promises (single, vinil 7″, 1988) și Tuareg (maxi-single, vinil 12″, 1988).

Nicu Covaci, operat pe creier

În luna martie a acestui an, ca urmare a unor probleme grave de sănătate, a fost nevoie ca Nicu Covaci să fie internat în spital și operat de urgență pe creier, fiind diagnosticat în 2023 de medici cu „proces expansiv intracranian”. După intervențe, conform apropiaților, artistul se recuperase bine, de altfel confirmat și de medicii din Timișoara:

„Operația a decurs bine, și-a revenit foarte bine, iar în acest moment este conștient, comunică cu noi, mănâncă și în curând va fi externat din spital. Ne bucurăm că a trecut cu bine, a fost o mobilizare a unei echipe complexe, de la echipa de imagistică, echipa de medicină internă, echipa operatorie coordonată de profesorul doctor Pleș. Sperăm ca în continuare evoluția să fie una bună, pentru că a fost o operație deloc simplă”, a declarat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timiș.Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button