luni, mai 29, 2023

publicitate pe stiri360.ro

spot_img

Ultimele postari

Crema de zahar ars

Ce este crema de zahar ars

Crema de zahar ars sau creme brulee este poate unul din cele mai simple si mai cunoscute deserturi din intreaga lume. Nu cred ca este nationalitate care sa nu fi gustat macar o data acest desert rafinat si foarte simplu de facut numit: crema de zahar ars.

 

De unde vine numele de crema de zahar ars

Dupa denumirea sa, de creme brulee toata lumea ar crede ca provenienta sa este Franta, dar adevaratele origini ale acestui desert nu sunt cunoscute exact, deoarece tari precum Franta, Anglia sau Spania pretind ca de acolo si-ar avea originile de fapt delicioasa crema de zahar ars.

 

Retete asemanatoare cremei de zahar ars incep sa apara in bucataria engleza incepand cu secolul al XV-lea. Pe cand in bucataria franceza aceste retete apar scrise abia prin anul 1691, dar cu deosebire de bucataria engleza nu ardeau zaharul direct pe crema ci puneau deasupra un disc de zahar caramelizat deja. Tara de origine exacta pentru crema de zahar ars, ramane un mister, stiindu-se doar ca a aparut in Evul Mediu si s-a raspandit cu rapiditate in intreaga lume.

 

Crema de zahar ars se prepara foarte usor

Pe cat de usor pare sa prepari acest desert rafinat, pe atat de complicat poate fi pentru unele gospodine care sunt mai incepatoare in artele bucatariei. In primul rand cand gospodina pregateste zaharul caramelizat, daca il tine prea mult pe foc, zaharul devine amar, rezultand esecul total al oricarei retete de crema de zahar ars.

 

Un alt secret pentru crema de zahar ars

Un alt secret pentru un desert delicios este sa ai oua de tara, iar compozitia din lapte si ouale batute sa fie trecute printr-o sita, astfel crema va fi fina si nu plina de bule. Un al treilea si ultim secret este coacerea cremei de zahar ars la cuptor in bain marie. Acest ultim procedeu va face crema de zahar ars sa aiba o culoare galben aurie si nu maronie arsa.

 

In ziua de azi crema de zahar ars se gaseste in meniurile celor mai sofisticate restaurante si pana la magazinele alimentare. Crema de zahar ars se poate face ca atare doar din lapte, oua, zahar caramelizat si esente, sau se poate adauga blat alb sau de ciocolata si diverse fructe, de preferat mere, pere, fructe de padure.

 

Exista si inghetata cu aroma de crema de zahar ars

Exista inghetata cu aroma de crema de zahar ars, gogosi, briose, paine prajita, cocktail si chiar si crema de cafea. Desi disponibila sub numeroase forme, tot reteta clasica, originala, ramane preferata de marea majoritate.

 

O reteta mai speciala este creme brulee cocktail, un Martini rafinat, indragit si savurat in special de catre doamne. La aceasta reteta se folosesc urmatoarele ingrediente: o jumatate de lingura de caramel, 30 ml de Baileys, 20 ml de vodka de preferat cea cu aroma de vanilie si 20 ml lichior de ciocolata alba si nu in ultimul rand: gheata.

 

Se tapeteaza o tava medie cu hartie de copt. Intr-un vas mic se topeste caramelul, pentru 20 de secunde. Cu ajutorul unei spatule se picura caramelul topit in cercuri pe hartia de copt, apoi se pune la congelator pentru 15 min. Intr-un shaker mare combinati baileys, vodka, lichiorul de ciocolata, gheata si agitati bine timp de 20 de secunde. Impartiti in doua pahare de Martini si decorati cu garnitura de caramel.

 

De ce iubim crema de zahar ars?

Fiindca este un desert foarte bun si delicios, poate chiar cel mai bun si mai placut la gust dintre toate dulciurile ce pot fi pregatite in casa. Reteta este usor de pregatit si este o deosebita placere pentru noi sa ne bucuram de gustul unei creme de zahar ars, de fiecare data cand avem ocazia.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca ouale de tara schimba gustul, aspectul si consistenta acestui deliciu. Gustul si consistenta sunt incomparabile cu desertul pregatit cu oua cumparate.

 

Pofta buna la savurarea cremei de zahar ars!

Latest Posts

spot_img

Categorii