Tehnologie

Ce competențe trebuie să aibă, ce salarii sunt


Specialiștii în inteligența artificială (AI) sunt profesioniști de avangardă care stau la intersecția dintre tehnologie, știință și inovație. Ei sunt arhitecții sistemelor inteligente care pot simula procese cognitive umane, cum ar fi învățarea, raționamentul și auto-îmbunătățirea.

Cu o înțelegere profundă a algoritmilor de învățare automată, procesării limbajului natural și analizei predictive, acești specialiști sunt esențiali în dezvoltarea soluțiilor care transformă industrii întregi, de la sănătate și finanțe până la producție și divertisment. Pe măsură ce AI-ul devine tot mai integrat în viața de zi cu zi, rolul acestor experți este crucial în asigurarea unei evoluții tehnologice responsabile și etice, contribuind astfel la un viitor în care tehnologia îmbunătățește calitatea vieții umane.

Specialiștii AI sunt căutați

Piața muncii din România se confruntă cu o cerere în creștere pentru specialiști în inteligența artificială (AI), pe măsură ce companiile își intensifică eforturile de a-și dezvolta operațiunile tehnologice. Ana Vișian, marketing manager la Bestjobs, a observat că, deși anunțurile de angajare nu includ în mod obișnuit prime pentru competențe AI, există companii care oferă bonusuri de angajare pentru a atrage candidați cu profiluri specializate.

Industriile care caută aceste competențe sunt variate, incluzând inginerie, IT, financiar și management. Integrarea AI în activitățile zilnice ale angajaților este văzută ca o modalitate eficientă de a automatiza sarcinile repetitive și de a crește productivitatea. Rolul de copilot al AI este recunoscut în domenii precum IT, producție, inginerie, arhitectură, marketing și banking.

Georgiana Jugravu, Commercial Manager la Hays România, confirmă această tendință, menționând că cererea pentru poziții specializate în AI este în creștere, în special în rândul companiilor noi care intră pe piața românească. Rolurile de AI Engineer și Machine Learning Engineer sunt printre cele mai solicitate în sectorul tech.

Salarii mari

Salario, comparatorul salarial de la eJobs, indică faptul că majoritatea joburilor care necesită competențe AI sunt în zona IT, cu o medie salarială netă națională de 7.000 de lei pe lună. Roluri specifice în IT&C, cum ar fi Machine Learning Engineer, Data Science Analyst și Python Engineer, au salarii lunare cuprinse între 2.400 și 9.000 de euro, conform datelor Bestjobs.

La nivel internațional, un sondaj realizat de PwC arată că angajatorii din Marea Britanie oferă o primă salarială de 14% pentru locurile de muncă care necesită competențe AI. Barometrul global al locurilor de muncă în AI de la PwC evidențiază o creștere a numărului de anunțuri de angajare în acest domeniu, pe măsură ce angajatorii caută să capitalizeze pe avantajele oferite de această tehnologie emergentă.

În concluzie, piața muncii din România se aliniază la tendințele globale, recunoscând importanța și valoarea specialiștilor AI în diferite sectoare, și se așteaptă ca această cerere să continue să crească în viitorul apropiat.Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button