Lifestyle

Ce a apărut pe cerul din Deva. Fenomenul e rar, oamenii au pus repede mâna pe telefon ca să fotografieze totul


Luni seara, 10 iunie 2024, pe cerul orașului Deva a avut loc un fenomen rar. Mai mulți nori Mammatus au creat un imagine spectaculoasă.

Nori Mammatus, fenomen atmosferic spectaculos

Norii Mammatus sunt un tip de formațiune noroasă spectaculoasă și destul de rară, care atrage atenția datorită aspectului lor unic. Acești nori se formează de obicei sub norii de tip cumulonimbus, cei asociați cu furtuni puternice, și sunt caracterizați de protuberanțe rotunde care atârnă de bazele norilor, asemănătoare cu niște saci sau pungi. Numele „mammatus” provine din cuvântul latin „mamma”, care înseamnă „mamă” sau „sân”, o referire directă la aspectul lor.

Formarea norilor Mammatus

Nori Mammatus se formează atunci când aerul rece și umed din partea superioară a norilor cumulonimbus se deplasează în jos în aerul mai cald și uscat de dedesubt. Acest proces este invers celui care creează de obicei nori, unde aerul cald și umed se ridică. În cazul norilor Mammatus, mișcările descendente și instabilitatea atmosferică creează structurile caracteristice sub formă de pungi.

Deși se asociază în mod frecvent cu furtuni, norii Mammatus nu indică neapărat că vremea severă este iminentă. Cu toate acestea, apariția lor este adesea un semn că o furtună puternică tocmai a trecut.

Nori Mammatus în Deva

Nori Mammatus în Deva

Caracteristici vizuale

Norii Mammatus sunt remarcabili prin aspectul lor impresionant. Fiecare „pungă” sau „sac” de nor poate avea un diametru de câțiva kilometri și poate atârna sute de metri de baza norului. De obicei, acești nori au o culoare gri-albăstruie, dar pot să fie și aurii sau roșiatici la apus sau răsărit, oferind un spectacol vizual uluitor.

De-a lungul timpului, norii Mammatus au fascinat atât meteorologii, cât și publicul larg. Datorită aspectului lor ciudat și înspăimântător, au fost adesea interpretați ca semne ale unor evenimente naturale catastrofale sau chiar ca manifestări supranaturale. În realitate, ei sunt un fenomen atmosferic natural care ne arată complexitatea și frumusețea dinamicii atmosferei Pământului. Deși nu sunt direct periculoși, acești nori sunt asociați cu condiții meteorologice severe.

Norii Mammatus apăruți pe cerul Devei sunt un exemplu fascinant al diversității și complexității fenomenelor meteorologice de pe Pământ. Prin aspectul lor unic și formarea lor intrigantă, acești nori continuă să fie subiectul studiilor meteorologice și al admirației celor care au norocul să îi vadă.

sursă FOTO MeteoplusSursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button