luni, martie 20, 2023

publicitate pe stiri360.ro

spot_img

Ultimele postari

Asigurarea auto

Ce este Asigurarea auto?

Asigurarea de Raspundere Auto Civila sau prescurtat Asigurarea auto RCA este un contract incheiat intre proprietarul unui vehicul, persoana fizica sau juridica si o societate de asigurari care are dreptul de a practica asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei.

 

Cand trebuie sa ai Asigurare Auto?

Proprietarul unui vehicul trebuie da detina un contract RCA valabil pe toata perioada in care vehiculul este inmatriculat, indiferent daca acesta este utilizat sau nu. Asigurarea auto RCA este valabila atat pe teritoriul Romaniei cat si pe teritoriul statelor membre UE si cele apartinand Spatiului Economic European, teritoriul care leaga direct doua tari membre UE in care nu exista birou national.

 

Ce scop are Asigurarea auto?

Asigurarea auto RCA are doua scopuri si anume: protectia financiara a celui vinovat de producerea accidentului, cat si protectia financiara a persoanei pagubite in urma unui accident.

 

Pentru ce perioada se poate incheia o Asigurare auto?

Asigurarea RCA se poate incheia pe o perioada de la o luna la 12 luni, in functie de optiunea celui care o alege. Despagubirea reprezinta suma acordata de catre asigurator in vederea acoperirii prejudiciului suferit in urma unui accident rutier.

 

Aceasta se achita de catre asiguratorul RCA in maxim 10 zile de la data acceptarii de catre dumneavoastra a ofertei de despagubire formulata de asiguratorul RCA sau de la data hotararii judecatoresti definitive.

 

Contractul RCA da dreptul persoanei prejudiciate sa se poata adresa pentru efectuarea reparatiei oricarui service auto, in conditiile legii.

 

Obligativitatea incheierii RCA rezulta din necesitatea garantarii incasarii despagubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate, in timp util, indiferent de situatia materiala a celui care a fost vinovat de producerea pagubei.

 

Cine este exceptat de la a avea asigurare auto RCA?

Exceptie de la incheierea politei autp RCA o au persoanele fizice si juridice care utilizeaza exclusiv vehicule in scopul antrenamentelor, curselor, intrecerilor sau raliurilor, organizate legal.

 

La inmatricularea in circulatie, la efectuarea de modificari in certificatul sau in cartea se identitate a vehiculului si la efectuarea verificarilor tehnice periodice ITP este obligatorie prezentarea dovezii existentei contractului RCA.

 

Reprezinta contraventie sa nu ai Asigurare auto?

Daca aveti in proprietate un vehicul inmatriculat in Romania si daca nu incheiati o polita de asigurare RCA sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie.

 

Asigurarea Auto RCA este diferita de asigurarea CASCO. RCA este o asigurare obligatorie prin lege si care acorda despagubiri pentru avariile produse tertilor de catre dumneavoastra, in timp ce CASCO este o asigurare facultativa care acorda despagubiri numai pentru avariile vehiculului asigurat. Asigurarea RCA este obligatorie indiferent daca se incheie sau nu o asigurare facultativa CASCO pentru acelasi autovehicul.

Prin incheierea politei de Asigurare auto RCA obligatorii se acorda despagubiri in bani pentru: vatamari corporale sau deces, prejudicii materiale inclusiv costuri de radiere si inmatriculare, costuri pentru readucerea vehiculului la starea dinaintea accidentului, prejudicii reprezentand consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a acestuia, cheltuieli legate de transportul vehiculului avariat pana la unitatea reparatoare aleasa de dumneavoastra, cheltuieli de judecata.

 

Asigurarea Auto RCA despagubeste si daunele la vehiculul propriu?

In baza contractului RCA nu se acorda despagubiri pentru avariile si pagubele produse propriului vehicul, pentru acestea aplicandu-se, daca aveti astfel de produs de asigurare, o Asigurare auto facultativa numita: CASCO.

Latest Posts

spot_img

Categorii