Lifestyle

Anunț major pentru elevii care dau Evaluarea Națională și BAC 2024. Câți bani primesc, cine ia bursă și în vacanța de vară


Elevii care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2024 primesc bursă de merit pentru toată luna iunie și pe câteva zile din iulie, susține Ministerul Educației.

Burse iunie 2024 în România

Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a, care dau examenele de Evaluare Națională și BAC 2024, primesc burse de merit până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor, a anunțat Ministerul Educației.

Cu alte cuvinte, elevii clasei a VIII-a și cei care susțin Bacalaureatul vor primi bursa de merit integral pe luna iunie, adică 450 de lei, la care se adaugă banii pe 7, respectiv 10 zile pe luna iulie. Amintim că pe 9 iulie 2024 se afișează rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024, iar pe 12 iulie – notele finale la BAC.

Mai trebuie precizat că bursele de merit și tehnologice nu se vor acorda integral nici în anul școlar 2024-2025, cuantumul minim fiind doar pe hârtie 450 de lei.

Anunț important pentru elevi

Bursele de merit pentru elevii care termină clasa a VIII-a se acordă și pe timpul pregătirii și susținerii Evaluării Naționale în 2024, iar pentru elevii de liceu și din învățământul profesional și tehnic, și pe perioada BAC-ului, potrivit Ministerului Educației, citând prevederile art.3 din Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, aprobată prin ordinul nr. 6238/2023.

„Art. 3 – Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 6 alin. (1) și la art. 12 alin. (1).”

„Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examene naționale beneficiază de burse până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor”, a subliniat Ministerul Educației.

Cum se calculează bursele de excelență, de merit și tehnologice

Elevii care primesc burse și în vacanța școlară sunt cei care iau burse de excelență olimpică I și II și elevii cu burse sociale.

Conform metodologiei, pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul a burselor de excelență, de merit și tehnologice este (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB înseamnă cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru)
NZL = număr zile lucrătoare în luna respectivă
NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă, exclus zilele de sâmbătă și duminică.

În calculul prezentat mai sus, sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.

Bursa de merit pentru elevi este 450 de lei pe lună, bursele sociale sunt 300 de lei, cea tehnologică este 300 de lei și bursa acordată mamelor minore este de 700 de lei.

În iunie sunt 20 de zile lucrătoare, 20 de zile de școală pentru elevii care susțin examenele naționale, adică 450 de lei bursa de merit.

Iulie – 22 de zile, 7 zile de cursuri pentru elevii care susțin Evaluarea Națională, 10 zile de cursuri pentru elevii care dau examenul de BAC: 136.95 lei, respectiv 195.65 de lei. Școlarii care termină cursurile pe 21 iunie vor primi 342 de lei bursă de merit.Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button