Lifestyle

Alertă ANM de cod roșu și portocaliu în România! Zonele lovite puternic de ploi și grindină cât mingea de ping pong


România trece prin momente extreme, ca urmare a fenomenelor meteo radicale din ultimele 48 de ore. În cursul acestei dimineți a fost emisă o alertă ANM de cod portocaliu pentru jumătate de țară, specialiștii meteorologi anunțând și care sunt zonele lovite puternic de vijelii și ploi.

A fost emisă alertă ANM de vreme rea

Update 10 iunie, ora 18.47. Codul roșu de vreme rea a fost prelungit până la ora 20. Grindina cât o minge de ping pong a făcut ravagii în Ghenci din Satu Mare (vezi GALERIA FOTO).

Update 10 iunie, ora 18.21. Meteorolgii ANM au emis, luni după-amiază, o avertizare cod roşu de furtună pentru zeci de localităţi din judeţele Caraş-Severin, Arad şi Timiş. În aceste zone se anunţă rafale de peste 90 de kilometri/h, grindină şi vijelii.

„Sursa : Administrația Națională de Meteorologie

COD : ROSU

Data emiterii : 10-06-2024 ora 17 Nr. mesajului : 1

Valabil de la : 10-06-2024 ora 17:35 până la : 10-06-2024 ora 18:45

In zona : Județul Caraş-Severin: Caransebeș, Oțelu Roșu, Zăvoi, Berzovia, Turnu Ruieni, Obreja, Băuțar, Constantin Daicoviciu, Păltiniș, Rusca Montană, Măureni, Fârliug, Buchin, Ramna, Vermeș, Glimboca, Bolvașnița, Sacu, Copăcele, Marga, Ezeriș, Brebu, Zorlențu Mare;

Județul Arad: Ususău, Șiștarovăț;

Județul Timiş: Lugoj, Recaș, Buziaș, Făget, Gătaia, Ciacova, Giroc, Moșnița Nouă, Coșteiu, Jebel, Nădrag, Liebling, Racovița, Gavojdia, Topolovățu Mare, Belinț, Sacoșu Turcesc, Darova, Bethausen, Victor Vlad Delamarina, Tomești, Dumbrava, Tormac, Boldur, Șag, Margina, Traian Vuia, Voiteg, Fârdea, Chevereșu Mare, Remetea Mare, Balinț, Criciova, Mănăștiur, Bârna, Știuca, Pădureni, Nițchidorf, Curtea, Parța, Ohaba Lungă, Bucovăț, Ghizela, Brestovăț, Bara, Secaș;

Se vor semnala: vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp”.

Știrea inițială

Sâmbătă și duminică a fost Cod portocaliu de caniculă severă în România, iar prin intermediul RO-Alert, românii aflau de condițiile de vreme severă din aceste zile.

Din păcate, fenomenul continuă și astăzi, astfel că avem parte de o nouă alertă ANM de cod portocaliu pentru jumătate de țară. Conform specialiștilor, perioada de valabilitate a acestui nou cod este până în cursul serii, spre ora 23:00, și anunță instabilitate atmosferică accentuată:

„În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.”, anunță ANM

Avertizare de instabilitate atmosferică

Emisă în cursul dimineții, acesată nouă alertă ANM, prcizează și care sunt zonele lovite puternic de vijelii și ploi. Astfel că, pe lângă temperaturile ridicate, în anumite zone din țară vor exista și cantități mari de precipitații, conform ANM:

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.”, se arată în noua alertă ANM de astăzi.

Se menține și codul portocaliu de temperaturi deosebit de ridicate

În cursul zilei de ieri, ANM a emis un alt Cod portocaliu de caniculă și de „temperaturi deosebit de ridicate, disconfort termic accentuat”, care a fost prelungit până pe data de 11 iunie, astfel că efectele acestor fenomene se vor resimți și astăzi, în Oltenia, Muntenia și în Dobrogea, conform actualizării:

„În intervalul menționat, în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”

Din păcate, alternanța acestor fenomene, de la o extremă la alta, nu face altceva decât să afecteze sănătatea, mai ales în cazul celor care au probleme de tensiune și se adaptează cu greu la aceste fluctuații.Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button