Lifestyle

Alegerile locale 2024 pică din nou în Duminica Orbului. S-a mai întâmplat în 1990


Alegerile locale din anul acesta pică din nou în Duminica Orbului. Același lucru s-a întâmplat și în anul 1990, atunci când Ion Iliescu și FSN au câștigat alegerile de atunci.

Românii votează din nou în Duminica Orbului

Primele alegeri prezidențiale și parlamentare s-au desfășurat în anul 1990, după căderea comunismului. Acum 34 de ani, ziua în care s-a mers la vot a fost 20 mai, exact când era Duminica Orbului.

Aceasta se sărbătorește mereu, potrivit calendarului ortodox, în a șasea duminică de după cea de Paște. Anul acesta, în 2024, pică exact pe 9 iunie, atunci când sunt organizate alegerile locale și europarlamentare.

Pe data de 20 mai 1990, atunci când alegerile au picat din nou în Duminica Orbului, Ion Iliescu și Frontul Salvării Naționale au câștigat alegerile prezidențiale și parlamentare.

Semnificația religioasă a acestei sărbători se leagă de minunea vindecării unui orb din naștere, realizată de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

De fapt, acest lucru s-a întâmplat într-o zid de sâmbătă, însă Părinții Bisericii au rânduit ca la duminici să se citească textele cele mai importante din Evanghelii, această minune fiind una dintre ele.

Românii sunt de părere că alegerile din 2024 vor fi organizate corect

Un sondaj realizat de INSCOP arată că peste jumătate dintre români consideră că alegerile din acest an – locale, europarlamentare, prezidenţiale, parlamentare – vor fi organizate corect

De asemenea, peste o treime consideră că alegerile vor fi organizate în mod incorect. Cel mai mare procent de respondenți care nu cred în corectitudinea scrutinului a fost înregistrat în cazul alegerilor prezidențial. Este vorba despre 41%.

Un procentaj de 57,8% din români sunt de părere că alegerile europarlamentare și locale din 2024 vor fi organizate în mod corect. 38,2% cred că vor fi organizate în mod incorect, iar 4% nu știu să răspundă.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, 58,1 spun că vor fi organizate în mod corect, 37,6% spun că nu vor fi organizate în mod corect, iar 4,3% nu știu sau nu răspund.

În privința alegerilor parlamentare, 54.5% dintre cei intervievaţi cred că acestea vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 41% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4.5% nu ştiu sau nu răspund.Sursa

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button